Det var alvor i salen da Trondheim Tech Port, RENERGY Cluster og NTNU Energy Transition inviterte til innovasjonsfrokosten «Kraft i krig og krise» på DIGS i dag. Spørsmålet var; er vi rustet til å sikre strømforsyningen når trusselbildet endrer seg – og i verste fall, om krigen kommer nærmere? Heldigvis var det også optimisme å spore.
Salen var som alltid full, kaffen varm og stemningen god under dagens Innovasjonsfrokost, selv om temaet var alvorspreget. Rundt 80 interesserte deltakere hadde samlet seg til en ny morgen fylt av ny kunnskap, innovasjon og nettverksbygging på DIGS.
Ikke fred, men heller ikke krig
– Vår hverdag er ikke fred, men det er heller ikke krig, sa Nils Kalstad, direktør i NTNU Samfunnssikkerhet, og pekte på at Trøndelag nå har gått fra å være et innsatsland til et transitland for NATO. Strømmen må derfor være stabil selv under angrep – og det krever robust infrastruktur, beredskap og samspill på tvers av sektorer.
Inge Gran, direktør i SINTEF Energi, minnet om at vårt kraftsystem er i verdensklasse – men det er bygget for fred. Det må nå tilpasses en mer ustabil verden, med økende digitale og fysiske trusler. Han etterlyste et forskningsbasert beredskapssenter for energiberedskap, og sterkere sivil-militært samarbeid.
Mer ressurser og kompetanse
Hilmar Fredriksen i Tensio løftet frem behovet for modernisering og digitalisering av strømnettet, som i stor grad er bygget på 70-tallet. Han pekte på at nettet begynner å bli fullt, og det finnes knapt reserver i regionalnettet.
Kraftsystemet vårt er i verdensklasse – men det er bygget for fred.
– Inge Gran, SINTEF Energi
Fra Siemens fortalte Anders Lian at selskapet opplever over 100.000 angrepsforsøk i året, og ser store svakheter i sikkerheten hos mange nettselskaper.
– Primæranlegg må beskyttes bedre. Vi trenger mer ressurser, kompetanse og krav til cybersikkerhet, særlig i leverandørkjeden, sa Lian.
Panelsamtalen, ledet av Heidi Fossland (NTNU Energy Transition Initiative), pekte på et paradoks: Vi vet hvor sårbarhetene er, men mangler vilje og ressurser til å handle. Norge har enorme fortrinn med sitt desentraliserte energisystem og sterke forskningsmiljøer – men kriseforståelsen må skjerpes, og tempoet i omstilling må opp.
– Krisen er større enn forståelsen, og mulighetene ligger i å handle nå.
Ikke bare krise
Men det er heldigvis også grunner til å være optimistisk. Den geopolitiske situasjonen og krisene rundt oss, har endelig satt sikkerhet og beredskap på agendaen. Momentumet nå kan brukes til å få gjort de endringene som alltid har vært nødvendig, og tatt igjen noe av etterslepet. Politikerne og bedriftene har i større grad tatt innover seg alvoret, og ser på løsningene. Pengene sitter kanskje endelig litt løsere på dette området.
Likevel er det et viktig poeng at dette ikke ender med å sette utviklingen av grønn energi på pause, fordi pengene nå kanaliseres til beredskap. Som Inge Gran påpekte er det i grønn energi løsningene og beredskapen ligger på sikt. Det har vi også erfart de siste årene med angrepene på gassledningene i Nordsjøen.
Det er betryggende å vite at Europas ledende energikompetansemiljø ligger nettop i teknologihovedstsaden Trondheim.
I tillegg er det betryggende å vite at Europas ledende energikompetansemiljø ligger nettop i teknologihovedstsaden Trondheim. Energimiljøene på SINTEF og NTNU er verdensledende, og jobber hver eneste dag med å finne løsningene på framtidens utfordringer.
Sånn sett kan vi kanskje puste litt roligere i helga likevel, mens vi legger noen ekstra pakker med stearinlys og batterier i beredskapslageret hjemme.
Skal sikre strømforsyningen i Ukraina
Før vi vi satte igang panelsamtalen ble Thomas Bjørdal fra RENERGY Cluster invitert opp for å snakke om deres nyeste EU-prosjekt. De skal nemlig lede prosjektet "SUNRISE", som sammen med fem andre land skal bidra til å sikre stabil strømforsyning i et krigsrammet Ukraina. I tillegg til å hjelpe et krigsrammet land vil erfaringene fra arbeidet i Ukraina også være verdifulle for Norge. Robust energiforsyning blir stadig viktigere, og løsningene utviklet gjennom SUNRISE kan bidra til å styrke norsk beredskap og energisikkerhet.
Les mer på RENERGY sine sider →
Bilder fra Innovasjonsfrokosten
Nederst i artikkelen finner du et knippe bilder fra Innovasjonsfrokosten i dag. Ser du noen du kjenner?
Bildene kan brukes fritt, men krediteres "Foto: Sandra Skillingsås, Trondheim Tech Port"