Trondheim Tech Tour: Energy
Norge står midt i en energiomlegging og Trondheim er arnested for energi-innovasjon! Mandag i Trondheim Tech Week er dedikert til en rundtur i Trondheim for å se hvordan innovative ideer realiseres.
Bli med til laboratoriene og testarenaene hvor bedrifter og forskere møtes for å utvikle og teste nye produkter og tjenester. Du vil få innsyn i det unike samspillet som foregår og kanskje oppdage nye muligheter for din bedrift eller innovasjon.
Vi begynner dagen med et frokostmøte på NTNU Gløshaugen EL2. Deretter tar vi en rundtur til de forskjellige laboratoriene og testfasilitetene til fots og med buss. Dagen avsluttes på Powerhouse Brattørkaia, me servering, mingling og faglige innlegg!
Med støtte fra Innovasjon Norge.
Dette arrangementet er en del av Trondheim Tech Week
Mandag / 3. juni
Frokostmøte med innblikk i lab/testmuligheter
Dagen starter med et frokostmøte, på NTNU, der vi får innblikk i hvordan bedrifter benytter lab-/testmuligheter i forbindelse med teknologiutvikling, samt hvorfor utvikling i lab- og testmiljø er risikoreduserende for teknologiutviklingen, bedrifter og investorer. I tillegg legger vi opp til "pitch" fra hver av lab'ene som skal besøkes i løpet av dagen.
Vi hører blant annet fra:
- Frode Iglebæk, CEO i oppstartsselskapet Cartesian
- Eli Aamot, konserndirektør i SINTEF og leder for SINTEF Industri: Hvordan kan bedrifter nyttiggjøre seg SINTEFs laboratorier?
- Ingelin Steinsland, Prodekan for forskning ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk: Betydningen av forskningsinfrastruktur
Deretter vil det bli besøk på ulike labber til fots og med buss, før man avslutter dagen på Powerhouse Brattørkaia.
Dørene åpner 08:30 med frokostservering og registrering, programmet starter 09:00.
EL2, NTNU Gløshaugen
Nasjonalt Smart Grid Laboratorium
Laboratoriet driftes i samarbeid mellom NTNU og SINTEF.
Laboratoriet er systemorientert, som vil si velegnet for å teste og verifisere samspill mellom komponenter og delsystemer og kan tilby en moderne laboratorieinfrastruktur for forskning, demonstrasjon, verifikasjon, testing og undervisning. Laboratoriet støtter en rekke områder og use case fra storskala transmisjon til lokal distribusjon og smarte hjem.
I labben møter du:
- Henning Taxt, forskningsleder, SINTEF Energi
Henning viser fram hvordan labben brukes for å utvikle og teste nye produkter og ny funksjonalitet i kraftsystemet. Eksempler spenner fra AI-basert software for deteksjon av cyber-angrep og forbedret styring av omformerteknologi, til systemtesting av nye komponenter, som smarte strømmålere og transformatorer.
Varmeteknisk Laboratorium
Laboratoriet driftes i samarbeid mellom NTNU og SINTEF.
De varmetekniske laboratorier er et av landets ledende laboratorier innen forbrenningsteknikk, kuldeteknikk, bioenergiprosesser, flytendegjøring av gasser og CCS (karbonfangst, -transport og -lagring. Laboratoriene har avansert utstyr for anvendt forskning og testing innen alle disse fagområder. De varmetekniske laboratorier har gjennomgått en omfattende oppgradering av all infrastruktur for å møte de store utfordringer som moderne forskning krever. De nye lokalene tilfredsstille de høyeste krav innen sikkerhet og arbeidsmiljø for de fagmiljøer vi arbeider med.
I labben møter du blant andre:
- Petter E. Røkke, forskningssjef, SINTEF Energi
- Håkon Selvnes, CPO, Cartesian
- Terese Løvås, professor & Instituttleder, Institutt for energi- og prosessteknikk
SINTEF Battery Lab
SINTEF åpnet i 2022 en stor lab for batteriforskning i Trondheim. SINTEF Battery Lab inkluderer en FoU-pilotlinje for produksjon og testing av battericeller med bruk av skalerbart, industrielt anvendt utstyr. Laben benyttes på oppdrag for og i samarbeid med industriaktører og benyttes i tillegg til forskning på produksjon og testing av battericeller til å videreutvikle vår kompetanse og utvide forskningsomfanget på materialer for ulike batteriteknologier.
Dere vil møte:
- Paul Inge Dahl, Forskningsleder, Batteriteknologi, SINTEF Industri
- Frode Fagerli, Forsker, Batteriteknologi, SINTEF Industri
- Arne Fredrik Lånke, Administrerende direktør, Elinor Batteries
Brattørkaia Mikronett & Powerhouse
Brattørkaia Mikronett er et område bestående av flere bygg med solenergiproduksjon, kombinert med utslippsfri transport i form av elbuss, elbiler og etter hvert også elbåter.
Dette gir svært gode muligheter til uttesting av framtidsrettede markedsmodeller og nye tekniske- og administrative løsninger som er relevante både i nasjonal og internasjonal sammenheng.
Powerhouse Brattørkaia er Norges største nybygde plusshus og vil gjennom driftsfasen generere mer energi enn det som ble brukt til produksjon av byggematerialer, oppføring, drift og avhending av bygget.
Avslutningsarrangement på Brattøra
Vi avslutter dagen hos Brattøra Powerhouse, der Trondheim kommune arrangerer felles mottakelse for alle som har vært med på rundreise gjennom dagen. Her vil man få noe godt å spise og drikke, treffe andre deltakere og høre hvorfor og hvordan kommunen tilrettelegger for innovasjon innen energifeltet i Teknologihovedstaden!
Arrangementet er over
Trondheim,
mandag 3. juni
Dette arrangementet er en del av Trondheim Tech Week