Her kan du lese mer om dem, i alfabetisk rekkefølge: 

Arm

Arm er et globalt selskap innen halvleder- og programvaredesign, med en visjon om å endre fremtidens databehandling. De spesialiserer seg på energieffektive prosessorer, som brukes i alt fra små smarttelefoner til bilsensorer og store datasentre. Selskapet utvikler og lisensierer sine høyytelses, kostnadseffektive og energieffektive løsninger til andre halvlederfirmaer og utstyrsprodusenter. Siden oppstarten har de sendt ut over 280 milliarder mikrochipper! I dag kan man anslå at 99% av alle smarttelefoner bruker Arm-baserte prosessorer, mens 50 % av alle chipper inneholder Arm-teknologi.

Bitpet

BitPet er et AR*-spill med virtuelle kjæledyr, grunnlagt i 2020 ved NTNU. Selskapet har som mål å fremme fysisk aktivitet og sosial interaksjon gjennom innovative ekserspill som kombinerer spilling med trening. Spillet er laget for å gjøre fysisk aktivitet morsom og sosialt engasjerende. Spillere oppfordres til å bevege seg i den virkelige verden, der de kan ta med seg sitt BitPet på turer, oppdage skatter og møte andre BitPets via augmented reality. Denne unike kombinasjonen av spilling og trening skiller BitPet ut i spillindustrien, og tilbyr et produkt som både underholder og har et meningsfylt formål.

*AR = Augumentet Reality, kort fortalt en hybrid mellom VR og “den ekte verden”, hvor man kan se digitale elementer med virkeligheten som bakteppe, for eksempel gjennom en telefonskjerm eller briller. Det mest kjente eksempelet på dette er kanskje Pokemón Go. 

BluEye

BluEye Robotics springer ut fra havforskninngsmiljøet på NTNU og SINTEF, og har utviklet undervannsdroner som har revolusjonert bransjen, rett og slett ved å være veldig enkel å frakte og bruke. Den kann dykke nend til 150 meters dyp, og leverer bbilder og video i sanntid direkte til telefon eller tablet. I tillegg til forskning kan dronene gjøre jobber som tidligere var både kjedelige og potensielt farlige for personell, som å dykke ned for å identifisere skader på båtskrog og lignende. I dag brukes de av politiet i London for å søke etter savnede personer i vann, og det var også en BluEye-drone som ble brukt til å samle inn beviser etter angrepet på den russiske gassledningen “Nord Stream” i fjor. 

Breach VR

Breach VR utvikler banebrytende VR-spill og -teknologi som pusher grensene mellom fantasi og virkelighet. De har skapt alt fra actionfylte spill til padagogiske simuleringer og kinoopplevelser. Deres kreasjoner er ikke bare visuelt vakre, men også spennende og interaktive. 

Cimon Medical

Babyer som er født alt for tidlig må overvåkes kontinuerlig, og utstyret har tidligere vært stort og invaderende for den lille. NeoDoppler er utviklet for å enkelt kunne overvåke blodstrømmen i hodet på prematurfødte babyer, og dermed redde liv. Løsningen er nærmest som et plaster som festes på hodet, og det kan brukes både under fødselen, og ved intensiv overvåkning i etterkant. Enheten er enkel og intuitiv, og kan brukes av vanlig helsepersonell uten hjelp av spesialister. 

DreamKnit

DreamKnit kombinerer fashion og teknologi, og bruker matte og algoritmer for å utvikle personlig tilpassede strikkeoppskrifter, som er enkle å bruke. Brukeren kan designe sitt drømmeplagg, også genereres oppskriften derifra. De har blitt en internasjonal hit allerede, og strikkere over hele verden har omfavnet produktet som har tatt den kompliserte matten ut fra strikkingen, og lar det kreative og koselige bli igjen. 

F&Z Solutions

F&Z Solutions har utviklet automatisk monitorering av vannkvalitet, gjennom deres plattform "Pamela," som er ideelt for måling av for eksempel plankton og mikroplast i havet. Systemet kan fjernstyres fra land, som gjør datafangsten enkel og effektiv, og langt mindre kostbart enn tidligere.

Lybe Scientific

Under koronapandemien ble det brått behov for enklere og mer effektiv testing, da store folkemasser måtte testes på kort tid. En gjeng på NTNU og St. Olavs kastet seg rundt, og i løpet av noen måneder hadde de utviklet en revolusjonerende testmåte som tok verden med storm. Selskapet Lybe Scientific ble opprettet, og de har etterpå utviklet flere tester, for blandt annet influensa og seksuelt overførbare sykdommer. 

Microchip

Microchip er et amerikansk mikroelektronikkselskap med kontor i Trondheim. Det var disse som i sin tid kjøpte opp Atmel, som da hadde de norskutviklede AVR-mikrokontrollerne (som Vegar Wollan og Alf Egil Bogen skapte i sin tid). Kontoret i Trondheim dekker hele livssyklusen til chippen, og jobber både med design og utvikling, testing og salg. Chipper fra Microchip finnes i biler og dingser over hele verden, og også i Mars-roveren. De har ansatte fra mange nasjonaliteter også i Trondheim. 

Minuendo

Minuendo jobber med avansert lydteknologi med fokus på hørselvern. De har utviklet øreplugger som reduserer støy fra omgivelsene helt uten å ødelegge den lyden du ønsker å beholde, samtidig som de er behagelige å bruke. Ved hjelp av patentert membran og mikrometerpresisjon har de skapt produkter som gjør arbeidshverdagen bedre i bråkete omgivelser. 

Nomono

Nomono er en bærbar podcast-opptaker som leverer ekte studiokvalitet fra felt. Små mikrofoner festes klipses fast i skjorta, og sender høykvalitetslyd inn i den lille mikseren, som ved markedsledende støyreduksjon gjør klippene rene og behagelige. Ved å fjerne stort og forstyrrende mikrofonutstyr vil Nomono gjøre intervjuer og samtaler bedre og mer naturlig. Den laster opp innspillingene direkte i Nomono Cloud, hvor du deretter enkelt kan klippe, redigere og publisere opptakene dine. Det var denne vi brukte i fjor da vi lagde podcast under Trondheim Skaperfest. ‍

Nordic Semiconductor

Nordic er et norsk mikroelektronikkselskap som spesialiserer seg på trådløs teknologi tilpasset IoT (internet of things), kort fortalt altså chipper som skal inn i enheter man kobler på trådløse nettverk, for eksempel tastaturer, mus, spillkonsoller og pulsklokker. Selskapet ble etablert i 1983 av fire NTNU-studenter, og har i dag 1450 ansatte over hele verden, og fabrikker og kontorer i 17 land, inkludert USA, Tyskland, Kina, Taiwan og Australia. Hovedkontoret ligger selvfølgelig i teknologihovedstaden Trondheim.

LiSa (Nordiq Products)

Nordiq Products ble til etter at millitærlege Mats Hetling opplevde det som ikke skal skje. På oppdrag i Afghanistan var han først til et skadested, etter at en bil hadde kjørt på en landmine, og det lå bevisstløse soldater strødd rundt. Han klarerte de minst skadde først, og begynte å hjelpe de med synlige, alvorlige skader. Da han kom tilbake til den første pasienten, var han død. Uten at Mats hadde fått det med seg hadde pulsen sunket, og livet ebbet ut. Da Mats kom hjem fra utenlandsoppdraget hadde en idé begynt å spire, og han tok kontakt med NTNU-professor Lise Randeberg. Han ville lage en liten dings som enkelt kunne overvåke puls og pust ute i felt, dersom tilstedeværende helsepersonell er opptatt med andre pasienter. Lise var ikke vond og be, og i dag er Life Saver (LiSa) en realitet. LiSa er en liten brikke som plasseres på pasientens hals, og ved hjelp av akustisk og optisk sensorteknologi måler både pust- og pulsfrekvens, oksygenmetning og temperatur. Dersom noen av disse nivåene dropper vil en alarm varsle helsepersonellet, som da kan gjøre tiltak. Dette kan redde mange liv, både i millitær felt, men også ved andre ulykkessteder med flere involverte pasienter. 

NorHead

NorHead er et norsk senter for hodepine-forskning, og har gitt oss verdensledende forskning på hodepinerelaterte sykdommer. Målet er å systematisere og forbedre nåværende behandlingsmetoder og kunnskap, og utvikle nye og innovative måter å kurere og hjelpe pasienter som sliter med hodepine i ulik grad. De bruker kliniske undersøkelser, helseregisterdata og KI og maskinlæring, og de jobber med ulike forsknings- og utdanningsinstitusjoner, sykehus, brukeroganisasjoner og næringsliv. 

ScoutDI

ScoutDI har utviklet droneløsninger som digitaliserer og forenkler overvåkning og kartlegging av industri- og næringsområder. Løsningen bygger på 3D LiDAR-basert navigasjonssystem, som muliggjør trygge og stabile inspeksjoner, som både er tryggere og billigere enn tidligere løsninger. De har også en egen portal som samler data som kan tagges og linkes med GPS-data, og brukes i kartleggingsverktøy, visualisering og datadeling. De har allerede store kunder som Equinor, Aker BP og Altera, og deres banebrytende teknologier vil nok nå mye lengre. 

Tindeq

Tindeq utvikler høykvalitetsprodukter for aktive omgivelser. Deres Progressor 200 er et lett og portabelt dynamometer som måler kraftproduksjon. Den ble i utgangspunktet utviklet for å følge utviklingenn av fingerstyrke for klartrere. De har også utviklet en rekke lette ringer og kroker som klatrere kan bruke til å trene opp ethvert fingergrep som trengs for å klatre i fjell. 

TouchNetix

TouchNetix har utviklet banebrytende touch-teknologi, som allerede har tatt verden med storm. Blant annet har deres innovasjoner innen touch- og sensorteknologi har gjort det tryggere å bruke touchløsninger i biler, som gir føreren mer fokus på veien. TouchNetix har hovedkontor i Trondheim, men har kontorer over hele verden, som Storbritannia, Tyskland, USA, Taiwan og Sør-Korea. 

Zeabuz

Zeabuz utvikler teknologien til autonome skip - altså førerløse båter. Selskapet er en spin-out fra autonomimiljøet på NTNU, og har leverte i fjor teknologien til verdens første førerløse ferge i ordinær rutetrafikk i Stockholm. Nå har de nettopp signert en intensjonsavtale med Haugesund kommune, som vil bli Norges første!