Deler av utstillingen "Teknologi fra Trondheim." Foto: Sandra Skillingsås/Trondheim Tech Port

– Nå ble jeg litt ekstra patriotisk, sa en mann på vei ut fra teltet hvor ustillingen "Teknologi fra Trøndelag" holdt til. Utstillingen samlet fysiske eksemplarer på innovasjoner fra Trondheim, som blant annet koronatesten fra Lybe, havbøyen "Pamela" som blant annet måler mikroplast nivåer i havet, det autonome systemet Zeabuz som styrer førerløse ferger i Stockholm og LiSa som redder liv i felt. Les mer om aktørene i utstillingen her.

Hva er Trondheim Skaperfest?

Trondheim Skaperfest er en todagers skaperfestival på Torvet i Trondheim, arrangert av Trondheim Tech Port i samarbeid med Vitensenteret. Her fyller vi Torvet med telt fulle av skapere, som er alt fra store mikrochip-selskaper, via de tekniske studentorganisasjonene på NTNU, til lokale "Petter Smart"-karakterer som finner opp demerkeligste ting i kjellere og garasjer rundt i Trondheim. Det er to dager som syder av kreativitet og engasjement, og det summer og surrer i både teknologi og limpistoler. Det er ikke uten grunn at vi kaller det "teknologihovedstadens lekeplass." Det beste av alt er at det er helt gratis! Dette er fordi vi tror at man gjennom kreativitet og lek best kan vekke interessen for realfag, og dette er en mulighet alle barn bør få.

Det var spennende da ordføreren fikk testet sin egentegnede spillfigur på storskjerm hos Bekk. Foto: Sandra Skillingsås/Trondheim Tech Port

Ordføreren og "halve byrådet" på besøk

Som spesielle gjester hadde vi invitert med oss det relativt ferske byrådet, og fikk besøk av både ordfører Kent Ranum og byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge, og byråd for oppvekst og utdanning Lucie Katrine Eidem og byråd for miljø, samferdsel og næring, Line Fjørstad. Sammen med styrelederne for Trondheim Tech Port (Tor Ulleberg, Equinor) og Vitensenteret (Espen Susegg, SINTEF) og Hans Tronstad fra hovedsponsor SpareBank 1 SMN fikk de en rundtur rundt på Torvet, sammen med fem elever fra 5. klasse på Nardo skole.

De fikk bryne seg hos flere, blant annet hos SINTEF hvor de fikk testet sine evner til å avsløre deepfakes, de fikk tegnet spillkarakterer og testet dem hos Bekk. De fikk også høre mer om Vitensenterets skaperverksted Trigger, og hva de egentlig gjør hos Microchip Technology og Nordic Semiconductors.

– En av de beste dagene i livet mitt

Det var Astrid, Sigrid, Arelia, Fredrik og Isak som fikk følge byrådet rundt. De går i 5. klasse på Nardo skole, og var på Skaperfest sammen med klassen sin på fredag. De tre siste fikk også bli med en reporter fra NRK rundt etterpå, og ble med på Midtnytt fredag kveld.