Dagens Innovasjonsfrokost var i samarbeid med NTNU Energy Transition, et tverrfaglig knutepunkt for forskere og industrimedlemmer som jobber for det grønne skiftet, og utviklingen av framtidens energisystemer.

Mer samarbeid, og færre siloer

Magnus Korpås fra NTNU fikk æren av å åpne ballet. Han er professor i kraftsystemer, og sitter i ledergruppen i FME-forskningssenteret CINELDI og nettopp Energy Transition Inititive. Han ga oss en innføring i mulighetene som ligger i smartere strømnett, som for eksempel lokal handel av overskuddsstrøm i nabolag. For at dette skal fungere er samarbeid en viktig brikke i alle ledd.

Etterpå fulgte Audhild Kvam, nyinnsatt konserndirektør i Tensio. Hun fortalte om selskapets planer for digitalisering og effektivisering, blant annet at de jobber med å bytte ut "hjernen" i hele systemet, noe som vil gi nye muligheter for utnyttelse av kapasiteten. I tillegg understreket hun også behovet for samarbeid for å finne framtidas løsninger, og for å bryte ned de tradisjonelle siloene i kraftbransjen.

Vi som selskap og vi som bransje kan være mer fleksibel og samarbeide på en annen måte enn vi har gjort før
– Audhild Kvam, konserndirektør i Tensio

Testing og måling

Deretter tok Bjørn Ove Berthelsen fra Trondheim kommune over stafettpinnen, og fortalte fra kommunens side, og om by- og brukerperspektivet som grunnleggende faktor. Han løftet også fram de ulike testarenaene innen energisektoren i Trondheim i dag, som kommunen også er involvert i, som energisamfunnet på Brattøra, og mulige løsninger i kollektivtrafikken.

Som siste innleder ut fikk Frode Johansen fra Safebase scenen. Han presenterte selskapet, en teknologibedrift fra Trondheim, som utvikler blant annet "oransje bokser" som sanntidsovervåker målere, nett- og trafostasjoner, samt kabler i bakken og i lufta. Med deres måleenheter kan man sikre at nettet ikke overbelastes, og dermed utnytte det bedre.

Frokosten ble som alltid avsluttet med en paneldiskusjon med alle innlederne. Denne gangen ble den ledet av Heidi Fossland, daglig leder av NTNU Energy Transition Initiative. Det ble en spennende og lærerik runde, og vi kunne brukt langt mer tid enn vi hadde til rådighet! 

Se bildene fra dagen lengre ned.