Igjen fylte vi salen på DIGS da vi inviterte til ny Innovasjonsfrokost. Nærmere 100 tilskuere var samlet over kaffe og frokost, og dagens tema var hvorvidt smartere strømnett og trønderske innovasjoner kan løse kraftkrisa vi står ovenfor.
Igjen fylte vi salen på DIGS da vi inviterte til ny Innovasjonsfrokost. Nærmere 100 tilskuere var samlet over kaffe og frokost, og dagens tema var hvorvidt smartere strømnett og trønderske innovasjoner kan løse kraftkrisa vi står ovenfor.
Dagens Innovasjonsfrokost var i samarbeid med NTNU Energy Transition, et tverrfaglig knutepunkt for forskere og industrimedlemmer som jobber for det grønne skiftet, og utviklingen av framtidens energisystemer.
Magnus Korpås fra NTNU fikk æren av å åpne ballet. Han er professor i kraftsystemer, og sitter i ledergruppen i FME-forskningssenteret CINELDI og nettopp Energy Transition Inititive. Han ga oss en innføring i mulighetene som ligger i smartere strømnett, som for eksempel lokal handel av overskuddsstrøm i nabolag. For at dette skal fungere er samarbeid en viktig brikke i alle ledd.
Etterpå fulgte Audhild Kvam, nyinnsatt konserndirektør i Tensio. Hun fortalte om selskapets planer for digitalisering og effektivisering, blant annet at de jobber med å bytte ut "hjernen" i hele systemet, noe som vil gi nye muligheter for utnyttelse av kapasiteten. I tillegg understreket hun også behovet for samarbeid for å finne framtidas løsninger, og for å bryte ned de tradisjonelle siloene i kraftbransjen.
Vi som selskap og vi som bransje kan være mer fleksibel og samarbeide på en annen måte enn vi har gjort før
– Audhild Kvam, konserndirektør i Tensio
Deretter tok Bjørn Ove Berthelsen fra Trondheim kommune over stafettpinnen, og fortalte fra kommunens side, og om by- og brukerperspektivet som grunnleggende faktor. Han løftet også fram de ulike testarenaene innen energisektoren i Trondheim i dag, som kommunen også er involvert i, som energisamfunnet på Brattøra, og mulige løsninger i kollektivtrafikken.
Som siste innleder ut fikk Frode Johansen fra Safebase scenen. Han presenterte selskapet, en teknologibedrift fra Trondheim, som utvikler blant annet "oransje bokser" som sanntidsovervåker målere, nett- og trafostasjoner, samt kabler i bakken og i lufta. Med deres måleenheter kan man sikre at nettet ikke overbelastes, og dermed utnytte det bedre.
Frokosten ble som alltid avsluttet med en paneldiskusjon med alle innlederne. Denne gangen ble den ledet av Heidi Fossland, daglig leder av NTNU Energy Transition Initiative. Det ble en spennende og lærerik runde, og vi kunne brukt langt mer tid enn vi hadde til rådighet!
Se bildene fra dagen lengre ned.
Visste du at Trondheim har et gratis, engelsk kulturmagasin som deles ut i hele byen? Tidligere har enkeltvise utgaver hatt teknologifokus, men i år vil hver eneste utgave ha minst 7 sider teknologirelatert innhold - som seg hør og bør i en teknologihovedstad! Dette er gjort mulig gjennom et samarbeid mellom Trondheim Tech Port og The List.