Vi mener det er viktig å belyse baksiden av gründerskap, slik at man gjennom åpenhet og læring kan bygge mer robuste gründere
- Ellen Loxley-Slåttsveen

Hva inspirerte dere til å starte en podcast som fokuserer på baksiden av gründerskap?

- De fleste oppstartsbedrifter går konkurs etter fem år. Samtidig er det veldig mye fokus på investeringer, store avtaler og "exits". Vi mener det er viktig å belyse baksiden av gründerskap, slik at man gjennom åpenhet og læring kan bygge mer robuste gründere, forklarer Ellen.

Begge har lang erfaring fra oppstartsmiljøet og vet godt hvordan gründerhverdagen kan føles både ensom og overveldende.

- Gründere opplever ofte mye ansvar og kastes ut i nye arbeidsoppgaver de har lite erfaring med. Vi har sett mange bli sykmeldt på grunn av stress som kunne vært håndtert annerledes hvis vi bare var mer åpne om det, sier Ann Veronica.

- Det var en lettelse

Hvordan har deres egne erfaringer formet podcasten?

Ann Veronica startet selv et selskap alene og erfarte tidlig hvordan motgang kan føles som en ensom kamp. “Det er litt som Sisyfos som ruller steinen opp fjellet gang på gang. Det er tungt ansvar og vanskelige beslutninger,” forteller hun. “Da jeg begynte å snakke mer åpent om utfordringene mine, fikk jeg støtte og innså at mange hadde opplevd lignende ting. Det var en lettelse.”

"I retrospekt skulle jeg gjerne vært mer åpen om hvor utfordrende jeg syntes det var"
- Ellen Loxley-Slåttsveen
Foto: Ingunn Moen

Ellen deler også sine erfaringer fra å jobbe som daglig leder i oppstartsbedriften Lykkelig som liten, hvor hun ofte følte seg overveldet. “I retrospekt skulle jeg gjerne vært mer åpen om hvor utfordrende jeg syntes det var,” sier hun. “Det er fortsatt altfor få som ber om hjelp når de sliter, og det er noe vi håper å endre med denne podcasten.”

Hvilke utfordringer møter trønderske gründere i dag, ifølge de dere har intervjuet?

- Vi har hørt mye om stress knyttet til finansiering og usikkerhet rundt økonomisk støtte. Flere har også valgt å vokse sakte uten å hente ekstern kapital for å beholde kontrollen og minimere presset, forklarer Ellen.

Gründerne de har intervjuet forteller også om vanskeligheter med å finne pålitelige samarbeidspartnere, og om motstand fra etablerte aktører som konkurrerer i markedet. “Noen har også utfordringer med å koble fra jobben – de blir veldig knyttet til bedriften og har problemer med å finne balanse", legger Ann Veronica til.

- Først og fremst må man virkelig tro på ideen sin

Hva er deres beste råd for de som vurderer å starte sin egen virksomhet?

- Først og fremst må man virkelig tro på ideen sin. Den troen hjelper deg gjennom tøffe tider, og de vil komme. Det er også viktig å finne måter å koble fra på, omgi seg med et nettverk av likesinnede, og være åpen om utfordringer. Å bygge selskap krever kreativitet, og for å holde seg skarp trenger man balanse i hverdagen, sier Ellen.

Vi har allerede fått positive tilbakemeldinger fra andre som har kjent seg igjen i historiene vi deler
- Ann Veronica Rømo

- Alle vi har intervjuet sier de aldri angret på at de startet for seg selv

Hvordan kan åpenhet rundt feil og motgang påvirke andre som vurderer gründerskap?

- Vi har allerede fått positive tilbakemeldinger fra andre som har kjent seg igjen i historiene vi deler, sier Ann Veronica. Alle vi har intervjuet sier de aldri angret på at de startet for seg selv. Ved å høre om ekte erfaringer kan vi bidra til en kultur der feiltrinn er en naturlig del av prosessen, og der flere tør å prøve seg som gründere.

Ellen legger til at de ser podcasten som en måte å styrke mental helse i oppstartsmiljøet på. "Vi vil normalisere samtaler om stress og press, og håper at vi kan forebygge sykmeldinger ved å skape en delingskultur der vi lærer av hverandre.”

- Vi håper podcasten kan inspirere flere

Hva er deres mål for podcasten fremover?

- Vi har hittil intervjuet gründere fra Trøndelag, men vil utvide til nasjonalt nivå. Målet vårt er å bidra til økt mangfold i arbeidslivet og redusere frykten for å feile. Vi håper podcasten kan inspirere flere til å starte noe eget og gi dem innsikten de trenger for å mestre utfordringene på veien, forteller Ellen.

Gjennom Baksiden av medaljen håper Ellen og Ann Veronica å bidra til et sterkere og mer åpent oppstartsmiljø, hvor flere tør å dele både oppturer og nedturer, og der motgang ses som en del av suksessen.

Her kan du lytte til podcasten