Hvordan greier en 200 år gammel bank å holde seg relevant? Og hvordan involverer du 1800 ansatte i 5 selskaper i prosjekter som kan endre arbeidshverdagen deres? Dette var noe av det vi fikk høre om, da vi trommet sammen til årets siste Innovasjonsnettverk hos SpareBank 1 SMN i dag tidlig.
Jula nærmer seg med stormskritt, men likevel hadde litt i overkant av 20 interesserte deltakere tatt seg tid til å høre om bankens innovasjonseventyr over en deilig frokost i lokalene i Trondheim sentrum i morgest. Vi fikk en lang liste av innovasjonsforsøk - suksesser så vel som flopper.
– Vi sier ikke at vi har feilet, men at vi har lært, sa Ola H. Balestrand, som leder det pågående KI-programmet, om innovasjonskulturen i banken. Han støttes av Knut Eilif Halgunset.
– Jeg har aldri opplevd noen “pekefinger” etter noe som kunne vært omtalt som et mislykket prosjekt. I stedet opplever jeg at erfaringene gjør meg relevant som deltaker inn i nye prosjekter, nettopp på grunn av disse erfaringene, utdypte Halgunset.
Vi sier ikke at vi har feilet, men at vi har lært.
– Ola H. Balestrand, leder KI-programmet i SpareBank 1 SMN
Og dette er kanskje noe av essensen i innovasjonsarbeid. Hvis man frykter å mislykkes vil man sjelden oppleve å lykkes. Og dette beviser SpareBank 1 med sin imponerende liste med innovasjonsprosjekter, som inneholder alt fra app-oppdateringer, til hele Norges Spleis. De skiller mellom indre, ytre og transformerende innovasjon. Altså prosjekter som enten har som mål å forbedre eller effektivisere deres eget arbeid i dag, prosjekter som kan forbedre tilbudet til kunder og forbrukere, eller prosjekter som kan endre banken eller samfunnet.
Følger med på det som skjer
Det handler også om å være fram i skoen, og følge med på det som skjer. Som da koronaen kom, og sendte tusenvis av arbeidstakere ut i permisjon, mange av dem kunder i banken. Da NAV-pengene lot vente på seg, tok banken grep og forskutterte utbetalingene. En relativt enkel operasjon, sånn rent teknisk.
– Det kostet oss så lite, men betød så mye for de det gjaldt, fortalte Halgunset.
I tillegg løfter han fram kontakten med startupmiljøet som essensielt for å henge med i utviklingen. Det er derfor de samhandler med utvalgte startups, deler ut prispenger, reiser på SLUSH og har opprettet et såkornfond for oppstartsbedrifter i Trondheim.
– Det er disse som er framtida, slo Halgunset fast.
Mislykket i dag, suksess i morgen
I dag har SpareBank 1 SMN 3 prosjekter under utvikling, og 3 i pilotering. Disse kommer fra et utgangspunkt på 100+ ideer i begynnelsen, som deretter har blitt veid og silt, både opp i mot gjeldene strategier, tilgjengelig teknologi, kost/nytte og andre parametre. Noen vrakes, noen tas videre. Noen legges i en skuff og hentes fram når verden eller teknologien har forandret seg.
For noe som er mislykket i dag, kan bli en suksess senere. Og blir det ikke det, har man uansett lært noe, er budskapet vi sitter igjen med etter i dag.
Om Trondheim Tech Ports Innovasjonsnettverk
Innovasjonsnettverket er et gratis og eksklusivt tilbud til ansatte i Trondheim Tech Ports medlemsbedrifter- og organisasjoner. Vi ønsker å tilby medlemmene en arena hvor man deler og utvikler ny kunnskap, drøfter aktuelle problemstillinger og finner nye muligheter for samarbeid.
Ønsker du mer informasjon om medlemsskap?
Ta kontakt med oss på hei@trondheimtechport.no, så tar vi kontakt.
Dersom du lurer på noe, eller har noen ideer til Innovasjonsnettverket ta kontakt med Espen Halmøy på espen.halmoy@trondheimtechport.no